Събуденият град ръмжи настръхнал в утринния хлад в дълбоката сянка на ниското. Над мен, увлечена от пролетния набег, кадънката се сили да надвие неговият рев с омайната си песен, но той е твърде слаб, за да се справи с непосилната задача.
УТРО НА КЪПИНЧО -> Съдържание
УТРО НА КЪПИНЧО
Събуденият град ръмжи настръхнал в утринния хлад в дълбоката сянка на ниското. Над мен, увлечена от пролетния набег, кадънката се сили да надвие неговият рев с омайната си песен, но той е твърде слаб, за да се справи с непосилната задача. Измити от росата и от сълзите на звездното умиление, лицата на къщите блестят под лъчите на утринното слънце и сякаш всяко иска да разкаже нощния си сън. От смълчания насрещен връх пролазват боровите сенки по начупените гънки на овразите надолу, боричкат се със светлината и се опитват да докажат себе си. И в техните безименни ръкави се крие споменът по преживяно отлетяло щастие. Кадънката над мен не спира песента си, опитва се да предизвика чичопея за надпяване и все се мъчи да ме увери, че всичко пак ще бъде, каквото беше някога. Но аз не мога да се заблуждавам – нещата никога не се повтарят. В кристалната си бистрота и ясноликост, небето ми внушава същото, но долу речната вода, макар забързана, нашепва с тих гласец, че всичко в този свят тече и се променя и по-добре е да се гледа трезво на нещата, и да не се поддаваме на пролетните многообещаващи внушения. Което е било, било е. Какво ще бъде, само Господ знае.