Има два красиви върха на билото на планината, които са като побратими един до друг – Юмрука и Вежен. От тях към равнината шеметно се спускат безброй хребети, притъркаляйки по себе си легендите за сътворението си.
ТРЕТОТО ОКО НА ПЛАНИНАТА -> Съдържание
ТРЕТОТО ОКО НА ПЛАНИНАТА
Има два красиви върха на билото на планината, които са като побратими един до друг – Юмрука и Вежен. От тях към равнината шеметно се спускат безброй хребети, притъркаляйки по себе си легендите за сътворението си. Гънките на планината тук са като гънките на мозък – сякаш Юмрука и Вежен са двете полукълба от мозъка на Стара планина. И в този необятен лабиринт от гънки и мисълта и погледът се губят. От върховете пада небесна светлина и осветява и най-потайните, труднодостъпни кътчета на сенчестите улеи в гръдта на планината, в които мракът си отспива. Небесно озарение като море залива всичко – божествен дар за всяка живинка. Безбройни кътчета, притулени в дебрите на Балкана извайват диамантите на красотата си и чакат свойте откриватели. Тук, в този земен райски кът, дори орлите губят ориентир в надиплените серпентини на пространството. И над целия пейзаж се извисява гордо Вежен, като зеницата на третото око на планината. По стръмните му склонове подскачат дивите кози на погледа ми неспокоен. Усещане за непреходност лъха с изпуснатия от дланите на върха променлив ветрец и с ласката на вечността погалва опърленото ми от слънцето лице. В седловината между двамата побратими се сблъскват южните и северни течения, обменят си енергиите на противоположните посоки. От тази слънценосна висина към мен прииждат нови мисли и желания и нека ме съпътстват в идните ми дни, да ги изпълват с ново съдържание и с нови цели, да им придават облик нов с прекрасния си ярък колорит.