IPB

Здравейте ( Вход | Регистрация )

Collapse

Забележка

Всички нови произведения са в режим на одобрение. Моля имайте малко търпение, преди да видите произведенията си на бял свят.

Collapse

Най-активни

geromir (271 Произведения)

victo (233 Произведения)

passion (226 Произведения)

Питагор (220 Произведения)

Киаксар (210 Произведения)

парнарев (201 Произведения)

foreigner (195 Произведения)

pin4e (193 Произведения)

imbecile (188 Произведения)

Mila (187 Произведения)

Collapse

Статистика

Произведения: 12949
 Посещения: 1944646
 Категории: 14

1 Потребител(и) разглеждат статиите
(1 Гости и 0 скрити)
0 Потребители:

Принтиране 

Произведения Произведения -> Други произведения -> ТРЕТОТО ОКО НА ПЛАНИНАТА

Няма изображение
Заглавие: ТРЕТОТО ОКО НА ПЛАНИНАТА
Публикувано на: Mar 4, 2010
Автор: hadjito
Раздел: Други произведения
Посещения: 74
Kоментари: Натиснете тук
Анотация:      Има два красиви върха на билото на планината, които са като побратими един до друг – Юмрука и Вежен. От тях към равнината шеметно се спускат безброй хребети, притъркаляйки по себе си легендите за сътворението си.

Произведения ТРЕТОТО ОКО НА ПЛАНИНАТА -> Съдържание

ТРЕТОТО ОКО НА ПЛАНИНАТА

Има два красиви върха на билото на планината, които са като побратими един до друг – Юмрука и Вежен. От тях към равнината шеметно се спускат безброй хребети, притъркаляйки по себе си легендите за сътворението си. Гънките на планината тук са като гънките на мозък – сякаш Юмрука и Вежен са двете полукълба от мозъка на Стара планина. И в този необятен лабиринт от гънки и мисълта и погледът се губят. От върховете пада небесна светлина и осветява и най-потайните, труднодостъпни кътчета на сенчестите улеи в гръдта на планината, в които мракът си отспива.
     Небесно озарение като море залива всичко – божествен дар за всяка живинка. Безбройни кътчета, притулени в дебрите на Балкана извайват диамантите на красотата си и чакат свойте откриватели. Тук, в този земен райски кът, дори орлите губят ориентир в надиплените серпентини на пространството. И над целия пейзаж се извисява гордо Вежен, като зеницата на третото око на планината. По стръмните му склонове подскачат дивите кози на погледа ми неспокоен. Усещане за непреходност лъха с изпуснатия от дланите на  върха променлив ветрец и с ласката на вечността погалва опърленото ми от слънцето лице. В седловината между двамата побратими се сблъскват южните и северни течения, обменят си енергиите на противоположните посоки. От  тази слънценосна висина към мен прииждат нови мисли и желания и нека ме съпътстват в идните ми дни, да ги изпълват с ново съдържание и с нови цели, да им придават облик нов с прекрасния си ярък колорит.
Олекотена версия на форума (без картинки) Време: 09.09.2010 - 07:51